Ciasto czekoladowe z malinami i borówkami bez pieczenia
Ciasto czekoladowe z borówkami i malinami bez pieczenia
Składniki:
- 300 g markizów
- 50 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 300 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 125 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
- borówki
- maliny (w ilości dowolnej)
Wszystkie składniki na spód włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować formę do do tarty o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wsypać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Ganache przelać na spód ciasteczkowy w formie na tartę. Odstawić do lekkiego zgęstnienia. W gęstniejącym ganache poukładać borówki i maliny. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia.
Komentarze
Prześlij komentarz