Chleb z rozmarynem i pomidorami
Chleb z rozmarynem i pomidorami
Składniki:
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
300 g ciepłej wody
100 g suszonych pomidorów
2 łyżki posiekanego rozmarynu
Przygotowanie
Mąkę połączyć z solą, cukrem i drożdżami. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę, oliwę (może być ta ze słoika z suszonymi pomidorami), rozmaryn i pokrojone, odciśnięte z oliwy suszone pomidory. Wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę – lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i uformować. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Chleb musi wyraźnie urosnąć.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Piec ok. 30 minut, do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Przepis pochodzi ze strony przepis na chleb.
Komentarze
Prześlij komentarz