Tort truskawkowo - śmietanowy

Tort truskawkowo - śmietanowy

Składniki:
Ciasto: ¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
6 jajek
Krem: 400 ml śmietany kremówki 36%
500 g serca mascarpone
4 pełne łyżki cukru
Ok 1 kg świeżych truskawek
Poncz: 1 szklanka truskawek
1 i ½ szklanki wody
2 łydki cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Wbijać po kolei żółtka i ucierać. Oba rodzaje mąki wymieszać, przesiać i delikatnie połączyć z ciastem szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st przez 40 min do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 60 cm, upuścić forme na podłogę. Wstawić do uchylonego piekarnika do osiągnięcia. Gdy całkowicie wyschnie wyjąć z formy i przekroić na trzy blaty. 

Wykonanie ponczu:
Z podanych składników ugotować kompost truskawkowy: truskawki odszypułkować, zalać zimną wodą, wymieszać z cukrem. Gotować tylko do wrzenia, potem zdjąć z ognia i wystudzić. Odcedzić. 

Wykonanie kremu:
Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec wsypując cukier puder. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać całość szpatułką. 

Wykonanie tortu:
Jeden z przygotowanych blatów tortowych umieścić na platerze. Nasączyć połową szklanki ponczu. Wyłożyć ⅓ kremu śmietankowego, a na niego truskawki. Na wierzchu ułożyć kolejny blat tortu, nasączyć połową szklanki ponczu. Wyłożyć ⅓ kremu, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem tortu i nasączyć resztą ponczu. Wierzch posmarować kremem śmietankowym, ozdobić truskawkami i schłodzić. 

Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery

Komentarze

Popularne posty