Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Składniki:
Spod: 
160 g ciasteczek oreo
¼ łyżeczki soli morskiej
50 g masła roztopionego 
Masa:
600g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
250 g purée z pieczonej dyni
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki soli
3 duże jajka
Krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
60 g ciasteczek oreo pokruszonych + do podania 

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka zblendować na pył i wymieszać je z solą i roztopionym masłem. Wylepić masą ciasteczkową tortownicę o średnicy 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i podpiekać, aż się stwardnieje, około 8 minut. Wystudzić całkowicie.
Utrzeć ser wraz z mascarpone, puree z dyni, cukrem, mąką ziemniaczaną, przyprawami i solą, aż nabierze lekkości. Dodawać jajka, jedno po zmiksowaniu drugiego, upewniając się, czy ser nie osiadł na dnie miski. Masę przelać do tortownicy i piec przez 40-45 minut, aż boki sernika będą ścięte, a środek wciąż trzęsący się przy poruszaniu formy. Sernik może się zarumienić, urosnąć i opaść, nie ma to tu znaczenia.
Gdy sernik jest jeszcze gorący, za pomocą noża, oddzielić go od tortownicy. Dzięki temu będzie miał ładne, równe brzegi. Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce minimum 6 - 8 godzin.
Mascarpone ubić z kremówką i cukrem pudrem, dodać pokruszone oreo, wymieszać. Wyłożyć krem na sernik tuż przed podaniem (po nocy w lodówce ciasteczka w kremie zmiękną) i posypać go jeszcze większą ilością ciasteczek.

 Przepis pochodzi ze strony rozkoszny

Komentarze

Popularne posty