Placuszki na serku homogenizowanym

Placuszki na serku homogenizowanym

Składniki:
200 g serka homogenizowanego
2 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Wymieszać zgrubnie serek homogenizowany z jajkami za pomocą rózgi lub widelcem.
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dokładnie wymieszać.
Wsypać do miski z jajkami i serkiem i delikatnie połączyć rózgą tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. 
Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 2 łyżki ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
Smażyć na średnim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2 minuty). 
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.


Komentarze

Popularne posty