Domowy pszenny chleb na drożdżach

Domowy pszenny chleb na drożdżach

Składniki:
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier, około 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać drożdże a następnie wlewać stopniowo resztę mleka delikatnie mieszając składniki drewnianą łyżką.
Połączyć je w jedną część i wyrabiać przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto.
Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
Uderzyć pięścią w ciasto, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Długą formę keksową (30 cm) posmarować olejem. Z ciasta uformować wałek i zwinąć go tworząc literę S. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ponad brzeg foremki), na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wierzch chleba posmarować częścią mieszanki z jajka oraz mleka i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut, na złoty kolor.

Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.

Komentarze

Popularne posty