Focaccia
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 1/2 szklanki wody
1 1/2 łyżeczki soli
12 g drożdży
2 – 4 łyżki oliwy
sól do posypania
Przygotowanie
12 g świeżych drożdży rozrobić w 1/4 szklance ciepłej wody z 1 łyżką mąki, można dodać szczyptę cukru dla pewności. Zostawić na kwadrans, kiedy zaczyn się spieni postępować jak w przepisie.
Do dużej miski, która na pewno zmieści się w lodówce dodać odmierzoną mąkę, wodę, drożdże oraz sól. Wymieszać składniki przy pomocy silikonowej szpatuły tylko do momentu, aż znikną białe, mączyste paski.
Ciasto na chwilę wyjąć z miski przy pomocy szpatuły – będzie się lepić i wyglądać podejrzanie fatalnie, tak ma być. Wlać 2 łyżki oliwy do miski i ponownie włożyć ciasto, obrócić, żeby zanurzyło się w oliwie z każdej strony.
Miskę szczelnie przykryć silikonową matą lub pokrywką i włożyć do lodówki na 8 - 24 godziny.
Po tym czasie formę do pieczenia niedbale posmarować łyżką oliwy i przełożyć ciasto z miski do formy.
Niedbale rozciągnąć palcami, robiąc w cieście wgniecenia i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto odkryć. Delikatnie i niezbyt agresywnie zrobić kilka dziurek palcem, oblać oliwą, dodać pomidorki koktajlowe, oliwki lub inne ulubione składniki, oprószyć solą, najlepiej gruboziarnistą i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 16 – 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.
Przepis pochodzi ze strony jadlonomia.
Komentarze
Prześlij komentarz