Malinowa panna cotta
Panna cotta malinowa
Składniki:
- 200 g malin
- świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny
- 90 g cukru
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
- 50 ml zimnej wody
Przygotowanie:
W małym garnuszku umieścić maliny, sok z cytryny, cukier. Pogotować, mieszając, do rozpadnięcia się malin, zdjąć z palnika.
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę i mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, do jej rozpuszczenia. Dodać maliny i dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć podzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.
Komentarze
Prześlij komentarz