Szparagi w sosie tahini

Szparagi w sosie tahini


Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
4 łyżki tahiny
3 – 6 łyżek wody
1 1/2 łyżki soku z cytryny
1/8 łyżeczki syropu z agawy
spora szczypta soli
spora szczypta kuminu

Przygotowanie:
Do dużej patelni lub rondla wlać wodę, dodać sól i postawić na największym palniku aby szybko doprowadzić do wrzenia. W tym czasie szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i przygotować sos.
Do kubeczka blendera dodać wszystkie składniki sosu i zblendować lub wymieszać widelcem. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub soku z cytryny, a jeśli sos jest za gęsty dodać więcej wody.
Do gotującej się wody wrzucić szparagi i gotować 2 – 4 minuty. Na dnie półmiska lub talerza rozsmarować 2/3 sosu tahini. Gotowe szparagi szybko odcedzić, położyć na przygotowanym talerzu i oblać resztą sosu tahini.

Przepis pochodzi ze strony jadlonomia.


 

Komentarze

Popularne posty