Kokosowy dal z botwinką

Kokosowy dal z botwinką

Składniki:

pęczek botwinki
1 szklanka soczewicy czerwonej
1 cebulka
2 ½ szklanki wody
1 duża puszka mleczka kokosowego
1 ząbek czosnku
1 ½ łyżeczki mielonego kuminu
¼ łyżeczki chili
olej roślinny do smażenia
sól
do podania: posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Od botwinki odciąć buraczki, łodyżki i liście umyć, buraczki porządnie wyszorować. Buraczki pokroić w drobną kostkę i łodyżki pokroić w bardzo drobne paski, a liście na nieco grubsze kawałki.
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami i zamieszać. Cebulkę i czosnek drobno posiekać, dodać do smażącej się botwinki razem z pozostałymi przyprawami, zamieszać, wsypać soczewicę i smażyć wszystko przez 1 – 2 minuty. Wlać wodę, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 – 20 minut do czasu, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Wtedy wlać mleczko kokosowe, zwiększyć ogień i gotować około 5 minut, do czasu, aż konsystencja będzie zawiesista.
Na sam koniec spróbować, doprawić do smaku solą. Podawać z drobno posiekaną natką pietruszki (lub listkami prosto z krzaczka, jak kto lubi).

Przepis pochodzi ze strony jadlonomia.

Komentarze

Popularne posty