Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Składniki:
350 g mięsa mielonego
350 g młodej kapusty
1 cebula 
1 jajko
1/4 szklanki surowego ryżu
400 ml passaty
pół szklanki wody
zioła prowansalskie
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Kapustę zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na pół godziny, żeby zmiękła. Po tym czasie odcedzić z wody.
Cebulę zetrzeć na tarce. Mięso wymieszać z cebulą, kapustą, jajkami i surowym ryżem, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować kotlety, następnie krótko obsmażyć na patelni. 
Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć wodą, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich. Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Kotlety zalać gorącym sosem pomidorowym, tak by były nim całkowicie przykryte. Piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.

Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.




 

Komentarze

Popularne posty