Domowa granola

Granola domowa 

Składniki: 
2 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki orzechów (np. pekan, włoskich, nerkowca)
1/2 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/4 szklanki migdałów
1 łyżeczka cynamonu
mała szczypta soli morskiej
3 łyżki miodu
1/4 szklanki zaparzonej zielonej herbaty + sok z 1 cytryny
1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać migdały, orzechy, pestki, cynamon i sól, wszystko wymieszać.
Herbatę z cytryną połączyć z miodem i wlać do miski z płatkami. Wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Rozłożyć równomiernie na całej powierzchni.
Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie przemieszać płatki i piec przez kolejne 10 minut. Jeszcze raz przemieszać i piec przez 3 minuty na lekko miodowy kolor. Posypać rodzynkami, zostawić do ostudzenia.

Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.

Komentarze

Popularne posty