Ciasto pomarańczowe z jabłkami

Ciasto pomarańczowe z jabłkami

Składniki:

  • 120 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 3 większe jabłka, obrane i pokrojone na ósemki

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Następnie dodawać jajko, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami do masy jajecznej na zmianę z sokiem pomarańczowym, całość mieszając szpatułką tylko do połączenia składników.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ósemki jabłek, lekko wkładając je w ciasto.

Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wystudzić.

Smacznego :-)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.

Komentarze

Popularne posty