Ciasto pomarańczowe z jabłkami
Ciasto pomarańczowe z jabłkami
Składniki:
- 120 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 3 większe jabłka, obrane i pokrojone na ósemki
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Następnie dodawać jajko, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami do masy jajecznej na zmianę z sokiem pomarańczowym, całość mieszając szpatułką tylko do połączenia składników.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ósemki jabłek, lekko wkładając je w ciasto.
Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wystudzić.
Smacznego :-)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.
Komentarze
Prześlij komentarz