Paprykarz szczeciński po wegańsku
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
1 marchewka
2-3 liście kalafiora
1 liść laurowy
2 ziarna ziela
angielskiego
szczypta soli
1 łyżeczka papryki wędzonej
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
spora szczypta chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Opłukaną kaszę ugotować w szklance wody ze szczyptą soli.
Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Liście kalafiora posiekać.
Na patelni podgrzać olej, dodać warzywa i podsmażyć z liściem laurowym, zielem angielskim oraz szczyptą soli przez 10 min do miękkości.
Do miękkich warzyw dodać papryki, podsmażyć ok 1 min, po czym dodać koncentrat pomidorowy i dusić kolejne 3 min.
Do pojemnika do blendowania przełożyć kaszę, podsmażone warzywa i sos sojowy, zblendować niedbale. Doprawić solą i pieprzem.
I zajadać ze smakiem :)
Komentarze
Prześlij komentarz