Kapuśniak

Kapuśniak

Składniki:

pół cebuli
1 marchewka
1 liść laurowy
2 ziarna pieprzu czarnego
1 ziarno ziela 
angielskiego
olej
2 łyżeczki papryki wędzonej
10 suszonych śliwek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g ziemniaków
1/4 szklanki soczewicy czerwonej
2,5 - 3 l bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
300 g młodej kiszonej kapusty
ewentualnie 1/4 soku z kiszonej kapusty (lub ogórków)

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć razem z marchewką stratą na tarce, liściem laurowym, zielem i pieprzem przez 4 min w garnku.
Do podsmażonych warzyw dodać paprykę wędzoną, wymieszać w oleju. Po chwili dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekane śliwki i smażyć razem ok 5 min.
Po tym czasie dodać bulion, ziemniaki, obrane i pokrojowe w kostkę, soczewicę i gotować razem ok 15 min. 
Kapustę posiekać na drobno, przełożyć do misy blendera, dodać 2-3 łyżki zupy, zblendować dokładnie i wrzucić do garnka.
Całość wymieszać, przykryć pokrywką i gotować ok 30 min.
Po tym czasie wlać sok z kiszonek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty