Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Składniki:
10 g suszonych borowików lub podgrzybków
1 szklanka wrzątku
500 g cebuli
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
125 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu (drobiowy, warzywny, rosół)
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać wzdłuż na piórka. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Włożyć cebulę i smażyć na średnim ogniu przez ok. 25 minut, w międzyczasie często mieszając drewnianą łyżką, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa). W trakcie smażenia dodać tymianek.
Zwiększyć ogień, wlać wino i zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez ok. 2 minuty, następnie dodać gorący bulion oraz namoczone grzyby wraz z wodą z moczenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. W trakcie gotowania doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz