Wegańskie ciasto czekoladowe


Wegańskie ciasto czekoladowe


Składniki:

2 ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
⅓ szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli

1 szklanka zimnej kawy
⅓ szklanki oleju
1 łyżka octu

Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
1 łyżeczka wody

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. 

W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę oraz sól. W mniejszej misce wymieszać zimną kawę, olej oraz ocet, aż składniki się spienią.

Wlewać stopniowo mokre składniki do suchych, mieszając wszystko aż do połączenia w lśniące ciasto. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika i piec 50 min, upewniając się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku. 

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować polewę. Czekoladę połamać i włożyć do małego rondelka razem z olejem, podgrzewając na minimalnym ogniu, często mieszając. Kiedy połowa czekolady się rozpuści, ogień wyłączyć, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i wtedy dodać wodę. 

Przepis pochodzi z książki Marty Dymek Jadłonomia po polsku.


Komentarze

Popularne posty