Przejdź do głównej zawartości
Wegańskie ciasto czekoladowe
Wegańskie ciasto czekoladowe
Składniki:
2 ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
⅓ szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
1 szklanka zimnej kawy
⅓ szklanki oleju
1 łyżka octu
Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
1 łyżeczka wody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę oraz sól. W mniejszej misce wymieszać zimną kawę, olej oraz ocet, aż składniki się spienią.
Wlewać stopniowo mokre składniki do suchych, mieszając wszystko aż do połączenia w lśniące ciasto. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika i piec 50 min, upewniając się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować polewę. Czekoladę połamać i włożyć do małego rondelka razem z olejem, podgrzewając na minimalnym ogniu, często mieszając. Kiedy połowa czekolady się rozpuści, ogień wyłączyć, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i wtedy dodać wodę.
Przepis pochodzi z książki Marty Dymek Jadłonomia po polsku.
Komentarze
Prześlij komentarz