Boczniakowe flaczki

Boczniakowe flaczki 


Składniki:
500 g boczniaków
1 pietruszka
1 marchewka 
1/4 selera 
1 cebula
olej
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarna pieprzu
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 puszka krojonych pomidorów
szczypta soli
2 litry bulionu, dobrej jakości
1 – 2 łyżki sosu sojowego
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Boczniaki pokroić w drobne paski wzdłuż blaszek; cebulę w kostkę; a pietruszkę, marchew oraz selera zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać boczniaki oraz wszystkie przyprawy i podsmażać przez 3 minuty rzadko mieszając.
Następnie dodać warzywa, podsmażać przez kolejne 10 minut mieszając co jakiś czas. Po upływie tego czasu dodać do garnka pomidory oraz sporą szczyptę soli, zwiększyć ogień i dusić na maksymalnym ogniu przez 5 minut.
Wlać bulion, sos sojowy i gotować pod przykryciem 10 – 15 minut. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem, podawać z pieczywem lub bez dodatków.




Komentarze

Popularne posty