Zupa chrzanowa
Składniki:
70 dag białej kiełbasy
1 korzeń chrzanu (2 łyżeczki tartego chrzanu)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
pół szklanki kwaśnej śmietany (18%)
1 liść laurowy
po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlać 2.5l wody, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i obraną cebulę, zagotować. Dodać kiełbasę i gotować ok godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wyjąć kiełbasę z wywaru, dodać starty chrzan, gotować ok 5 min. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, sok z cytryny i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem, podawać z ugotowanym jajkiem i biała kielbasa.
Komentarze
Prześlij komentarz