Węgierska zupa wiejska

Węgierska zupa wiejska

Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
20 dag wędzonego boczku
2 - 3 cebule
20 dag kiełbasy wiejskiej 
szklanka śmietany
łyżka mąki
ząbek czosnku
łyżeczka wędzonej papryki 
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę odpłukać, zalać trzema litrami wody, zagotować. W międzyczasie podsmażyć cebulkę, boczek i czosnek, zarumienione dodać do gotującej kapusty. Całość gotować na małym ogniu, do czasu aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę, przyprawić do smaku społem, pieprzem i papryką. Na końcu dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. 

Przepis pochodzi z książeczki Elementarz gotowania (z roku 2003).


 

Komentarze

Popularne posty