Babeczki piernikowe wg Nigelli


Babeczki piernikowe wg Nigelli

 

Składniki:

150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
poł łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
100 g masła
160 g cukru trzcinowego
2 duże jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
125 ml zaparzonej kawy
75 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 st. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sol. W drugiej misce utrzeć mikserem masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem starannie mieszając, następnie wmieszać jedną trzecią sypkich składników, a zaraz potem łyżkę kwaśnej śmietany i dodawać te składniki na przemian, aż się skończą. 

Czekoladę pokruszyć i zalać gorącą kawą, wymieszać do czasu aż czekolada się rozpuści. Wmieszać masę czekoladową do ciasta, do czasu połączenia się składników. Przelać ciasto do przygotowanych foremek. 

Wstawić do piekarnika na 20 min, po czym zostawić w foremkach na 5 min.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią".

Komentarze

Popularne posty