Papryka faszerowana


Papryka faszerowana


Składniki:

6 dużych papryk - mogą być różnych kolorów
1 torebka ryżu - 100 g waga przed ugotowaniem
500 g mielonej łopatki wieprzowej
nieduża cebula - około 120 g
4 ząbki czosnku - około 20 g
250 g sera mozzarella
2 średnie pomidory - 500 g
3 łyżki koncentratu pomidorowego
garść siekanego szczypiorku
2 łyżki oleju do smażenia
przyprawy: 1 łyżeczka oregano; po pół łyżeczka soli i słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki


Przygotowanie:

Nagrzać dużą patelnię i wlać dwie łyżki oleju do smażenia. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cebulkę z czosnkiem podsmażyć na odrobinę wyższej niż mała moc palnika przez 10 minut. 

Zmielone mięso dodać na patelnię z zarumienioną cebulką i czosnkiem. Dodać też przyprawy: 1 łyżeczka oregano; po pół łyżeczka soli i słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Całość zamieszać i smażyć przez 10 minut (warto przez pierwsze minuty mieszać i rozdzielać kawałki mielonego mięsa).  

Po tym czasie dodać też siekany miąższ z dwóch pomidorów. Na patelnię dodać również trzy łyżki koncentratu pomidorowego oraz sporą garść siekanego szczypiorku. Farsz smażyć dalej przez 10 minut. Cały czas bez przykrywki. 

W międzyczasie  ugotować też torebkę ryżu. Ugotowany ryż dodać na patelnię z usmażonym farszem. Wszystko razem zamieszać i po trzech minutach wyłączyć. 

Gotowy farsz odstawić na bok i przygotować naczynie żaroodporne oraz papryki. Wybrane do przepisu papryki umyć dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odkroić górę papryki z ogonkiem. Ze środka papryki usunąć gniazdo nasienne oraz białe włókna. 

Do lekko przestudzonego farszu dodać większość pokrojonego na małe kawałki sera mozzarella i zamieszać farsz. Resztę sera mozzarella zostawić na potem. Gotowym farszem wypełnić wszystkie papryki. 

Faszerowane papryki umieścić w naczyniu do zapiekania. Do naczynia wlać też odrobinę wody. Wystarczy 50 ml wody, która będzie odparowywała na początku pieczenia i sprawi, że papryki nie przypieką się od spodu. 

Tak przygotowane faszerowane papryki umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Wybrać trochę niższą niż środkowa półka w piekarniku i piec tak papryki przez około 40 minut. 

Przepis pochodzi ze strony Ania gotuje.







 

Komentarze

Popularne posty