Drożdżówki z jabłkiem

Drożdżówki cynamonowe z jabłkami

Składniki:
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka

850 g jabłek (4 jabłka)
40 g masła
2 łyżki soku z cytryny
80 g cukru
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
100 g orzechów pekan lub włoskich


Przygotowanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone jabłka, sok z cytryny, cukier, cynamon i pogotować przez chwilę, mieszając, do momentu kiedy jabłka trochę zmiękną (ale nie mogą się rozpadać), przez kilka minut. Po tym czasie przez sitko oprószyć jabłka skrobią ziemniaczaną i natychmiast wymieszać, do zgęstnienia jabłek (skrobia powinna związać sok z jabłek). Odstawić do przestudzenia.

Przygotowany prostokąt posmarować przygotowanym wcześniej nadzieniem cynamonowo – jabłkowym i posypać podprażonymi orzechami pekan. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady.

Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Wyrośnięte drożdżówki cynamonowe z jabłkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 23 minuty. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki odrywać i podawać.

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Komentarze

Popularne posty