Dyniowe racuchy z jabłkami

Dyniowe racuchy z jabłkami


Składniki:

450 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suchych
szczypta soli
1 – 2 łyżki cukru
1,5 szklanki (375 ml) letniego mleka
1 jajko
3 jabłka

Przygotowanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasiennie, pokroić w kostkę.

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem i zalać pół szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.

Po tym czasie (gdy rozczyn już jest wyrośnięty), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) – dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie – dolać mleka). Na sam koniec wmieszać kawałeczki jabłek. Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – do podwojenia objętości.

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (3 mm warstwa na patelni). Olej nie może być rozgrzany zbyt mocno – bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść’ w środku, z obu stron na złoty kolor.

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Komentarze

Popularne posty