Pęczotto z bobem, cukinią i groszkiem

Pęczotto z bobem, cukinią i groszkiem

Składniki:
300 g bobu
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g kaszy pęczak
200 g cukinii
700 ml bulionu
1 łyżeczka tymianku
skórka z połowy cytryny
50 g groszku z puszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bób wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości (15 min). Ugotowany bób odcedzić na sitku, przelać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. 
W garnku podgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną w kosteczkę. Gdy się zeszkli dodać czosnek pokrojony na drobno, podsmażyć.
Do garnka wrzucić kaszę i pokrojoną w półtalarki cukinie, chwilę podsmażyć. Dodać świeży tymianek, skórkę z cytryny i chochlę bulionu.
Przez cały czas gotowania, gdy tylko kasza wchłonie bulion, dodać kolejną jego porcje, mieszając co jakiś czas potrawę. Czynność powtarzać do czasu aż kasza zmięknie (20 min). 
Na 5 min przed końcem dodać groszek i bób. Wymieszać doprawić solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia ŚródziemnoPolska.

 

Komentarze

Popularne posty