Barszcz czerwony z bobem

Barszcz czerwony z bobem 

Składniki:
pół cebuli
papryka czerwona
2 ząbki czosnku
 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
olej
płaska łyżeczka papryki wędzonej
pół łyżeczki papryki ostrej
marchewka
4 buraki
2 ziemniaki
półtorej łyżki koncentratu pomidorowego
200 g bobu
2 l bulionu warzywnego
pół pęczka szczypiorku
sól oraz pieprz
Dodatkowo: 2 łyżki soku z cytryny
mleczko kokosowe

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, paprykę pokroić w grube i krótkie paski, czosnek posiekać. W dużym garnku rrozgrzać kilka łyżek oleju, wrzuucić pokrojone warzywa razem z liściem laurrowym, zielem angielkim i pieprzem. Podsmażać ok 5 min aż cebulka się lekko zeszkli.
W tym czasie marchew, ziemniaki i buraki obrać, marchewkę oraz ziemniaki pokroić w kostkę a buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Do warzyw w garnku dosypać papprykę wędzoną oraz ostrą, wymieszać i smażyć ok 2 min. Dodać marchew, buraki i ziemniaki, wynieszać, dołożyć koncentrat pomidorowy i podsmażyć 3-4 min.
Po tym czasie dodac bób, bulioon oraz szczypiorek w całości. przykryć i gotować przez 15 min do miękkości warzyw. Na koniec doprawić solę oraz sokiem z cytryny. Można dodać mleczko kokosowe.


Przepis pochodzi z książki jadłonomia po polsku.

 

Komentarze

Popularne posty