Przejdź do głównej zawartości
Placuszki jogurtowe
Pancakes
Składniki (na ok 20 sztuk):
350 g jogurtu naturalnego
1 op. cukru wanilinowego
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
225 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy)
Przygotowanie:
W pierwszej misce wymieszać zgrubnie jogurt z cukrem wanilinowym oraz jajkami. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać.
Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać.
Przesypać do składników z pierwszej miski (nie odwrotnie!) i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Rozgrzać patelnię i ją lekko natłuścić. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty aż placki będą zrumienione od spodu. Za pomocą łopatki przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Usmażyć resztę placków i podawać z ulubionymi dodatkami np. cukier puder, dżem, syrop klonowy, bita śmietana.
Komentarze
Prześlij komentarz