Ciasto czekoladowe z wiśniami 

Składniki:
90 g masła
3/4  – 1 szklanki drobnego brązowego cukru
1 duże jajko
100 g czekolady gorzkiej 70%, roztopionej i lekko przestudzonej
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
pół szklanki zmielonych migdałów
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
220 ml maślanki lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
300 g wiśni

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, jedynie wiśnie mogą być mrożone.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jaśniejszej i bardzo puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i utrzeć. Do ciasta wlać maślankę, oba ekstrakty, następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i dodać zmielone migdały. Ciasto wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej. Powstanie w miarę gęste ciasto.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać szpatułką. Na górę wyłożyć wiśnie.

Ciasto czekoladowe z wiśniami piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu przez około 45  – 50 minut lub dłużej. Nie piec niepotrzebnie zbyt długo by nie wysuszyć ciasta – patyczek może być oblepiony czekoladą, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć, całkowicie wystudzić.

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Komentarze

Popularne posty