Bowl warzywny z kaszą 

Składniki:

500g dyni piżmowej
500g dyni piżmowej
150 g tofu
rozmaryn
1 łyżka oleju rzepakowego

150 g kaszy jęczmiennej
300 ml bulionu warzywnego
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
pół łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łaska łyżeczka miody

200 g pomidorków koktajlowych
1 marchewka
1 cukinia
2 garści kiełków z rzodkiewki
1 płaska łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie:

Dynie pokroić w większą kostkę, umieścić na blaszce do pieczenia razem z tofu . Całość skropić olejem, oprószyć sola, pieprzem i rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 40 min. 
Kaszę ugotować na bulionie do miękkości (ok 20 min). Przestudzić a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, pestki słonecznika i dyni, oliwę z oliwek, sok z cytryny , ewentualnie sól i pieprz do smaku.
W miseczce wymieszać musztardę, oliwę z oliwek, ocet i miód.
Do głębokich talerzy włożyć kaszę, upieczoną dynie i tofu, połówki pomidorków, marchewkę pokrojoną w słupki,  makaron z cukinii oraz kiełki. Całość oblać sosem, posypać szczypiorkiem i czarnuszką. 


Przepis pochodzi z książki Kuchnia ŚródziemnoPolska. 

Komentarze

Popularne posty