Bowl warzywny z kaszą
Składniki:
500g dyni piżmowej
500g dyni piżmowej
150 g tofu
rozmaryn
1 łyżka oleju rzepakowego
150 g kaszy jęczmiennej
300 ml bulionu warzywnego
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
pół łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łaska łyżeczka miody
200 g pomidorków koktajlowych
1 marchewka
1 cukinia
2 garści kiełków z rzodkiewki
1 płaska łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Dynie pokroić w większą kostkę, umieścić na blaszce do pieczenia razem z tofu . Całość skropić olejem, oprószyć sola, pieprzem i rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 40 min.
Kaszę ugotować na bulionie do miękkości (ok 20 min). Przestudzić a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, pestki słonecznika i dyni, oliwę z oliwek, sok z cytryny , ewentualnie sól i pieprz do smaku.
W miseczce wymieszać musztardę, oliwę z oliwek, ocet i miód.
Do głębokich talerzy włożyć kaszę, upieczoną dynie i tofu, połówki pomidorków, marchewkę pokrojoną w słupki, makaron z cukinii oraz kiełki. Całość oblać sosem, posypać szczypiorkiem i czarnuszką.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia ŚródziemnoPolska.
Komentarze
Prześlij komentarz