Wegetariański barszcz ukraiński

 

Wegetariański barszcz ukraiński

Składniki:
3/4 szklanki fasoli
3 buraki czerwone
porcja włoszczyzny
pół puszki pomidorów krojonych
3 ziemniaki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka łyżek koncentratu z czerwonych buraków
3/4 szklanki śmietany
duży ząbek czosnku
koperek
cukier
sól i pieprz

Przygotowanie:
Fasolę wypłukać dwa razy w zimnej wodzie. Zalać 1 l zimnej wody, odstawić na noc. Następnego dnia wodę zlać, przepłukać 2 razy zimną wodą i zalać 3 szklankami świeżej wody i ugotować fasolę do miękkości. 
Warzywa obrać ze skórki i posiekać na drobno. Do garnka przelać 6 szklanek wody, dodać buraki, marchew, pietruszkę i kawałek selera, całość gotować do miękkości warzyw. Do miękkich warzyw dodać pomidory, całość zagotować ok 10 min. Następnie dodać pokojone ziemniaki i gotować zupę do miękkości warzyw. Na koniec dodać koncentraty pomidorowy i buraczany, dodać przyprawy (cukier, sól i pieprz) i fasolę wraz z wodę w której się gotowała. Do zupy dodać śmietanę, wymieszać, zagotować i można jeść :)

Komentarze

Popularne posty