Kulebiaki z kiszoną kapustą

Kulebiaki z kiszoną kapustą


Składniki:
Na ciasto:
3/4 szklanki mleka 
2 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
3 – 4 łyżki oleju
do posypania: mleko, mak, czarnuszka lub sezam
Na farsz:
1/2 szklanki suszonych grzybów
1 1/2 szklanki wody
2 cebule 
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 goździki
olej
500 g kapusty kiszonej
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1 - 2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki czarnego pieprzu
pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w wodzie przez pół godziny.
Z drożdży, ciepłego mleka i cukru przygotować rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia na 15 min. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki ciasta (poza olejem), dodać olej i mieszać do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Ciasto odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i przyprawy, podsmażyć razem aż cebula się się zarumieni i poddusi. 
Kapustę opłukać i posiekać na drobno. Dodać do podsmażonej cebuli i dusić razem ok 10 min. Następnie dodać grzyby wraz z wodą oraz pozostałe składniki, dusić razem ok 35 min. Po tym czasie całość doprawić do smaku. Odstawić do wystygnięcia. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozłożyć na nim farsz, zrolować. Brzegi ciasta zlepić, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. 
Piekarnik nagrzać do 200 st, wyrośnięte kulebiaki posmarować mlekiem, obsypać makiem i wstawić na 40 min do piekarnika.
 

Przepis pochodzi ze strony jadłonomia.

Komentarze

Popularne posty