Ptysie
Kolorowe ptysie :)
Składniki (na 10 sztuk):
1 szklanka wody (250 ml)
90 g masła
1 szklanka mąki pszennej (160 g)
4 duże jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszając przez około 2 – 3 minuty. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.
Po tym czasie utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo jedno po drugim, za każdym razem miksując do połączenia się wszystkich składników (to ważne).Ciasto podzielić na 4 części, do każdej dodać kroplę barwnika (ja wykorzystałam barwniki Wilton). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta (5 cm), w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, przekroić wzdłuż.
Ptysie nadziewać bitą śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
Komentarze
Prześlij komentarz