Zupa z dynią, kopytkami, chorizo i fasolą

Zupa z dynią, kopytkami, chorizo i fasolą 

Składniki:
ok. 200 g kiełbasy chorizo (łagodnej)
1 cebula
350 g dyni lub batatów
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki mąki pszennej
200 g fasolki (ugotowanej, w zalewie)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/2 litra bulionu
200 ml passaty pomidorowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
200 g kopytek (gotowych, ugotowanych)
60 ml śmietanki 18% lub 30% lub 125 ml mleka
3 łyżki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce oregano, kuminu (kminu rzymskiego) i papryki słodkiej, mała szczypta chili

Przygotowanie
Kiełbasę chorizo obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobniejszą kosteczkę. Dynię obrać i pokroić w kostkę.
W dużym, szerokim garnku rozgrzać olej, wrzucić chorizo, cebulę oraz dynię. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut.
Dodać starty czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Mieszając smażyć przez minutę.
Dodać mąkę pszenną oraz przyprawy mieszając smażyć przez około 2 minuty.
Dodać fasole, wymieszać i gotować pół minuty.
Bulion wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i dodać do garnka z zupą. Wymieszać i zagotować na dużym ogniu, co chwilę zamieszać. Gotować ok. 5 minut.
Dodać passatę pomidorową oraz koncentrat, sprawdzić doprawienie solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. W połowie gotowania dodać kopytka.
Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki a na końcu zabielić śmietankę

Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku







 

Komentarze

Popularne posty