Babeczki dyniowe

Dyniowe babeczki 

Składniki:
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonej przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
80 g drobnego cukru do wypieków
90 g jasnego brązowego cukru (miałkiego)
340 g puree z dyni
2 duże jajka
60 ml mleka
biała czekolada do dekoracji

Przygotowanie:
W większym naczyniu umieścić olej, oba cukry, puree z dyni, jajka i mleko. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Bezpośrednio do mieszanki dyniowej przesiać mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Dodać cynamon, przyprawę korzenną i sól. Ponownie wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasto, prawie do pełna. Z wierzchu posypać odłożoną wcześniej kruszonką, lekko ją przyklepać, by trzymała się ciasta.
Dyniowe muffiny piec w temperaturze 175ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować białą czekoladą.

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.


Komentarze

Popularne posty