Gulasz węgierski z boczniakami
Składniki:
250 g boczniaków
olej
2 duże cebule
olej
po 1 łyżce papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
1 łyżeczka kminku
szczypta soli i cukru
1 szklanka bulionu
2 marchewki
2 papryki
1 łyżka oleju
1 szklanka wina czerwonego/wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1-1,5 szklanki bulionu
2 łyżki sosu sojowego
sól
Przygotowanie:
Boczniaki pokroić wzdłuż blaszek na kawałki średniej wielkości. W dużym garnku rozgrzać sporo oleju, a kiedy będzie gorący, włożyć połowę boczniaków. Nie mieszać, smażyć przez 2-3 min, dopiero po tym czasie zamieszać. Smażyć jeszcze 2 min, przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, oprószyć obficie solą i pieprzem. W ten sposób usmażyć resztę boczniaków.
Cebulę przepołowić wzdłuż i pokroić w plasterki. Do garnka w razie potrzeby dodać oleju, tak żeby przykrywał dno. Dodać cebulę, smażyć 5 min, do czasu aż będzie szklista i miękka.
Wsypać paprykę słodką, ostrą i wędzoną, kminek, szczyptę soli i cukru. Zamieszać i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać bulion i przykryć, gotować 10 min.
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki, czerwoną paprykę w grubą kostkę.
Ugotowane w przyprawach cebule wraz z płynem zblendować na pastę. W garnku umieścić pokrojoną marchewkę i paprykę, podsmażyć, nie mieszając, ok 5 min. Kiedy warzywa się zarumienią dodać wino/wodę, koncentrat pomidorowy, bulion, sos sojowy oraz sól, przykryć gotować przez 10 min.
Na końcu dodać pastę gulaszową i usmażone boczniaki, garnek odkryć i gotować 6 min, aż odpowiednio zgęstnieje. U mnie podane z podsmażonymi kopytkami, równie dobrze smakuje z kaszą.
Przepis pochodzi z książki Jadłonomia po polsku.
Komentarze
Prześlij komentarz