Cebularze
Składniki na 9 szt:
Ciasto:
450 g mąki pszennej typ 550
150 ml wody, letniej
50 ml mleka, letniego
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
1 płaska łyżeczka soli
50 ml oleju
2 białka (żółtka pozostawić do posmarowania bułek)
Farsz:
300 g cebuli
2 łyżki oleju
150 ml wody lub bulionu
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka suchego maku
Dodatkowo:
50 g sera żółtego
2 żółtka+ 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mleko i wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże, cukier. Wymieszać. Do miski z mąkami dodać, olej, białka, mieszankę mleka i drożdży, sól. Wyrabiać przez około 10 min. aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz.
Żółtka wymieszać z mlekiem i przelać do miseczki.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół.
Przepis pochodzi ze strony pyszcznieczyprzepysznie.
Komentarze
Prześlij komentarz