Wegański burger z pieczarkami

Wegański burger z pieczarką

Składniki:
dwie ogromne pieczarki (moje były wielkości dłoni)
dwie bułeczki
kilka liści szpinaku 
kilka plastrów pomidora
3 łyżki sosu sojowego
świeżo mielony czarny pieprz
Sos:
pół puszki ciecierzycy
3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
5 łyżek oleju
1 łyżka lodowatej wody
ząbek czosnku
odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:
Pieczarki umyć, obciąć im nóżki a kapelusze naciąć w kształt trzech X. Przy pomocy pędzelka kapelusz oraz wnętrze każdej pieczarki nasmarować sosem sojowym. Odstawić na godzinę do lodówki, żeby nasiąknęły słonym sosem sojowym.
W międzyczasie ciecierzycę dobrze wypłukać i włożyć do naczynia blendera razem ze wszystkimi składnikami sosu. Zmiksować na gładki krem, spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub czosnek.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pieczarki wyłożyć na folię aluminiowa i piec na najwyższej półce piekarnika przez 10 minut. Przeciąć bułki, ułożyć je obok pieczarek i piec wszystko przez kolejne 5 minut.
Gorący spód bułki posmarować sosem sezamowym, ułożyć kilka liści szpinaku, skropić je sosem sojowym, następnie położyć pieczarkę, obficie posypać ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem, przykryć pomidorem i wierzchnią warstwą bułki posmarowanej sosem.

Przepis pochodzi ze strony jadłonomia.

Komentarze

Popularne posty