Schab duszony z młodą kapustą i pomidorami

Schab duszony z młodą kapustą i pomidorami

Składniki:
500 g schabu
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 cebula
1 i 1/2 szklanki bulionu
1 puszka siekanych pomidorów
1/2 małej główki młodej kapusty
pęczek koperku

Przygotowanie:
Pokrojony na plasterki schab wystekować (w maszynie lub tłuczkiem z rowkami). Obtoczyć w mące a następnie obsmażyć z obu stron na patelni na 2 łyżkach oleju. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.
W międzyczasie w szerokim, dużym garnku rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając.
Wlać bulion i zagotować. Włożyć obsmażone mięso, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Dodać pomidory z puszki (siekane, bez skórek), sprawdzić doprawienie solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Kapustę umyć, odciąc twarde części liści i głąb. Liście pokroić na 2 cm paseczki. Dodać do garnka z mięsem i zanurzyć w wywarze. Gotować przez ok. 10 minut (do miękkości mięsa i kapusty), w razie potrzeby bez przykrycia, aby odparować nieco sos jeśli jest zbyt rzadki. Pod koniec dodać posiekany koperek (ok. 2 - 3 łyżki).
Podawać z ziemniakami i koperkiem.

Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.



Komentarze

Popularne posty