Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Składniki:
1 słoik ciecierzycy gotowanej
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, po 1/2 łyżeczki kurkumy
1,5 litra bulionu lub rosołu lub wywaru
4 ziemniaki
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
250 ml przecieru/passaty pomidorowej

Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na oliwie (ok. 7 minut na wolnym ogniu), dodać drobno posiekany czosnek oraz przyprawy i jeszcze chwilę podsmażać ciągle mieszając.
Wlać gorący bulion, ugotowaną ciecierzycę wraz z wodą w której się gotowała (lub całą zawartość puszki + 1 szklankę bulionu lub wody), dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, czerwoną soczewicę, świeżo zmielony pieprz. Całość zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut.
Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze pod przykryciem przez ok. 30 minut. Na koniec można praską rozgnieść zupę w 2 - 3 miejscach. Dodać posiekane zioła.

Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.


Komentarze

Popularne posty