Przygotowanie:
Zakwas: DZIEŃ 1 (RANO)
Do miseczki wsypujemy mąkę i wlewamy wodę. Mieszamy łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Mieszankę przekładamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy ściereczką i przewiązujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
DZIEŃ 2 (RANO)
Przygotowujemy mieszankę mąki i wody. Dolewamy do zakwasu. Całość dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
DZIEŃ 3 (RANO)
Jeśli w trzecim dniu zakwas jest płynny, dodajemy mniej wody do mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję. Aby ją rozrzedzić – dolewamy zakwas, mieszamy i wlewamy całość do słoika. Zakrywamy ściereczką, przewiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jeśli zakwas mocno pracuje – wieczorem można go przemieszać i użyć do wypieków.
Zakwas czterodniowy mieszamy. Możemy go jeszcze dokarmiać lub uśpić
12 godz. przed pieczeniem chleba umieścić wszystkie składniki w naczyniu i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.
Po 12 godz. na wyrośnięty zaczyn z dnia poprzedniego wysypać mąkę żytnią jasną, sól, zalać ciepłą wodą. Wymieszać do połączenia drewnianą łyżką. Dodać posiekane śliwki i dobrze wymieszać (dodałam dodatkowe 2 łyżki wody więcej, ale to zależy od hydratacji zakwasu).
Formę keksówkę o wymiarach dolnych 23 x 8 cm i górnych 26 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wyrównać, delikatnie oprószyć mąką. Przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 2 godziny lub do podwojenia objętości. Ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki.
Chleb żytni z suszoną śliwką piec w temperaturze 220ºC przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz