Kotlety z dyni

Kotlety z dyni 


Składniki:

1 szklanka puree z dyni
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek bułki tartej + do obtoczenia
olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Purée z dyni: dynię pokroić na kilka kawałków razem ze skorupą. Wyjąć pestki. Kawałki dyni ułożyć na blasze do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec do miękkości, przez około 45 - 50 minut. Łyżką wybrać miąższ ze skorupy i zmiksować go na purée. Można też dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę, piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 40 minut.

Wymieszać puree z dyni, jajko, gałkę i natkę pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem.

Dodać tyle bułki tartej, aby można było uformować kotleciki (ilość dodanej bułki tartej zależy od wilgotności puree z dyni, im mniej bułki tartej tym delikatniejsze racuchy).

Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju lub maśle klarowanym na kilkumilimetrowej warstwie, aż się zrumienią, przez około 3 - 4 minuty z każdej strony.

Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku

Komentarze

Popularne posty