Przejdź do głównej zawartości
Babka majonezowa
Babka majonezowa
Składniki:- pół szklanki mleka roślinnego
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mleko połączyć z octem, zblendować i odstawić. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do mleka z octem dodać cukier i majonez, zblendować na gładką masę. Całość wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać do połączenia.
Do przygotowanej keksówki wlać 3/4 ciasta. Resztę wymieszać z kakao (można dodać taką samą ilość mleka) i wyłożyć na ciasto jasne.
Włożyć do piekarnika, piec przez 45 min.
Całość posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia po polsku".
Komentarze
Prześlij komentarz