Babka majonezowa

Babka majonezowa 

Składniki:
  • pół szklanki mleka roślinnego 
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 szklanki mąki 
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki majonezu
  • łyżeczka kakao
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mleko połączyć z octem, zblendować i odstawić. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. 

Do mleka z octem dodać cukier i majonez, zblendować na gładką masę. Całość wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać do połączenia.

Do przygotowanej keksówki wlać 3/4 ciasta. Resztę wymieszać z kakao (można dodać taką samą ilość mleka) i wyłożyć na ciasto jasne. 
Włożyć do piekarnika, piec przez 45 min. 
Całość posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia po polsku".

Komentarze

Popularne posty