Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

Składniki:
ciasto: 5 żółtek
125 g masła
125 g margaryny
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

beza: 5 białek
30 dag cukru
1 cukier waniliowy

masa jabłkowa: 2 kg jabłek
cukier do smaku
2 galaretki cytrynowe

bita śmietanowa: 500 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
2,5 łyżki cukru waniliowego
śmietan-fix 

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło. Całość wymieszać razem nożem, dodać żółtka i jak najszybciej zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, każdą część przełożyć na osobną blaszkę (25x36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec na złoto w temperaturze 200C przez 15 min. 

Beza: białka ubić na sztywno a następnie dodawać cukier po łyżce nie przerywając miksowania, aż piana będzie sztywna i śniąca. Pianę rozprowadzić na blaszce o wymiarach 25x36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 60 min w temp 150.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, usmażyć z cukrem. Do gorących dodać 2 suche galaretki, mieszając do całkowitego rozpuszczenia galaretek. Masę ostudzić.

Bita śmietana: Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier wymieszany ze śmietan-fixem i ubijać razem przez chwilę.

Złożenie ciasta: na kruchy placek wyłożyć ostudzoną, tężejącą masę jabłkową, przełożyć drugim kruchym ciastem. Całość posmarować bitą śmietaną a na wierzchu ułożyć bezę.

Komentarze

Popularne posty