Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami 

Składniki:
200 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży 
70 ml mleka
2 jajka
50 g roztopionego masła 
30 g miodu
Szczypta soli
Świeżo otarta skórka z cytryny
Ponadto
200 g owoców (u mnie wiśnie i borówki) 
Kruszonka
90 g mąki 
60 g roztopionego masła
50 g cukru 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przestaną mąkę wymieszać z drożdżach, dodać resztę składników, pod koniec wlać roztopione masło. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie miękkie i elastyczne, ale dość rzadkie i klejące. Uformować kulę, przełożyć ją do poruszonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 90 min). 

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć, wyrobić jeszcze raz krótko. Przełożyć ciasto do formy, wyłożyć na nie owoce, posypać kruszynką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 30 min). 

Ciasto włożyć do zimnego piekarnika i rozgrzać go do temp 180 st (bez termoobiegu) po czym piec przez 40 min do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i przestudzić ciasto.


Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery.





Komentarze

Popularne posty