Pierożki wonton

 Pierożki wonton 

Składniki:

Ciasto: 350 g mąki pszennej
40 g mąki ryżowej
250 ml gorącej wody
Szczypta soli

Farsz: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
30 g pokrojonych grzybów shitake
60 g kapusty pekińskiej
1 łyżeczka siekanego imbiru
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
Pieprz
2 łyżeczki mąki ryżowej (zapomniałam dodać na filmie)
100 ml zimnej wody

Sos: 2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu słodko- kwaśnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Mąkę pszenną, ryżową i sól wymieszać i wysypać na stolnicę. Zrobić dołek i wlewać gorącą wodę, jednocześnie mieszając widelcem z mąką. Zgnieść na jednolite ciasto. Na czas przygotowania farszu zawinąć w folię.

Składniki na farsz wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkować na bardzo cienki płat o grubości mniejszej niż 0,5 cm. Ciasto podzielić na nieduże kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć sporą ilość farszu i zwinąć na pół tak aby utworzył trójkąt a następnie oba wierzchołki połączyć ze sobą.

Tak przygotowane wontony wrzucić do gotującej się wody i gotować ok 8-10 min od wypłynięcia (w zależności od wielkości wontonów).
Składniki na sos wymieszać dokładnie i tak przygotowanym sosem polać wontony.

Przepis pochodzi z profilu na Instagramie pysznieczyprzepysznie.



Komentarze

Popularne posty