Mini serniczki z owocami

Mini serniczki z owocami

Składniki:
75 g ciastek zbożowych
30 g masła, roztopionego

250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej.
150 g białej czekolady
1 łyżeczka pasty z wanilii
100 ml śmietanki kremówki (36%), schłodzonej
łyżeczki) żelatyny w proszku + 20 ml zimnej wody

owoce sezonowe
galaretka truskawkowa (lub inna ulubiona) 
Przygotowanie:
Ciastka i masło umieścić w misie malaksera i zmiksować do dokładnego pokruszenia się ciastek i powstania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich dokładnego pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem.

Masę ciasteczkową wyłożyć do słoiczków, następnie wyrównać, dokładnie wklepać w dno pojemnika i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić.

W misie miksera umieścić twaróg, przestudzoną białą czekoladę i wanilię. Zmiksować do dokładnego połączenia się składników i powstania gładkiej masy serowej.

Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc. 

Na wierzchu ułożyć owoce sezonowe, zalać tężejącą galaretką. 
Przepis pochodzi ze strony moje wypieki

 

Komentarze

Popularne posty