Przejdź do głównej zawartości
Deser budyniowy z bananami
Deser budyniowy z bananami
Składniki:
Domowy budyń:
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
3 - 5 żółtek
500 ml mleka
Solony karmel:
100 g cukru
50 g masła
100 ml śmietanki kremówki 36% ewentualnie 30%
szczypta soli
Deser:
4 - 6 ciasteczek Oreo (lub Neo)
ugotowany budyń
2 banany
sok z 1 cytryny
200 g śmietany 36%, ubitej
solony karmel
2 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Budyń:
W rondelku umieścić mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i żółtka (3 lub 4 lub 5, ile mamy), wymieszać. Dodawać stopniowo mleko mieszając. Postawić na ogniu i mieszając co chwilę podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa.
Cały czas podgrzewać aż masa będzie gęstym budyniem, na koniec zagotować. Podczas podgrzewania co chwilę zamieszać budyń rózgą aby nie zrobiły się grudki.
Po zagotowaniu odstawić z ognia i wyłożyć do miseczek. Można podawać z owocami lub syropem owocowym.
Karmel:
Do rondelka wsypać cukier i rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą.
Podgrzewać na średnim ogniu (bez mieszania) do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.
Gdy osiągnie brązowy kolor dodać masło i wymieszać aż się rozpuści i połączy z karmelem.
Wlać śmietankę i dalej mieszać na jednolitą masę do zagotowania. W międzyczasie dodać masło orzechowe (opcjonalnie) oraz sól.
Odstawić z ognia i przelać do miseczki lub garnuszka na sos.
Deser:
Na dno pucharków wsypać pokruszone ciastka. Przygotować BUDYŃ, ostudzić. Przygotować SOLONY KARMEL, na koniec dodać masło orzechowe, wymieszać i chwilę podgrzać. Na ciastka wyłożyć ostudzony budyń oraz pokrojone banany obtoczone w soku z cytryny. Przykryć ubitą śmietaną oraz polać sosem karmelowym.
Komentarze
Prześlij komentarz