Pasztet z kalafiora

Składniki:

pół niedużego, młodego kalafiora

2 małe, młode ziemniaki

olej

1/4 szklani suchej kaszy jaglanej

1/4 szklanki mielonych, prażonych pestek dyni

5 suszonych pomidorów

pół pęczku natki pietruszki

1 ząbek czosnku

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić na ćwiartki, następnie wszystko natrzeć olejem. Tak przygotowane warzywa ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsunąć do piekarnika i piec przez około 30 minut do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie kaszę dokładnie opłukać wrzątkiem, następnie wlać 1 szklankę wody z solą i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 12 – 15 minut do czasu, aż kasza wchłonie wodę.

Upieczone warzywa przełożyć do dużej miski wraz z ugotowaną kaszą jaglaną i całą resztą składników – możecie zostawić jedną różyczkę kalafiora do ozdoby pasztetów. Zmiksować wszystko przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Piekarnik schłodzić do 200 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do każdej masę pasztetową i piec przez 35 – 45 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złotą skorupkę. Odłożyć na blat i całkowicie wystudzić, dopiero wtedy kroić i podawać do pieczywa lub surowych warzyw.

Przepis pochodzi ze strony Jadłonomia.

Komentarze

Popularne posty