Ciasto ze śliwkami :)

Ciasto ze śliwkami

Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 duże jajko
1 żółtko, z dużego jajka
120 g jasnego miałkiego brązowego cukru
800 g śliwek, odpestkowanych i pokrojonych na ćwiartki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz śliwek) umieścić w misie malaksera i zmiksować do połączenia. Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz „ciasteczkowo” gęste. Jeśli ciasto będzie mocno klejące można je schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
Kwadratową formę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą częścią ciasta wylepić spód formy, na nie równomiernie wyłożyć pokrojone śliwki, a na górę wyłożyć drugą część ciasta – w kawałeczkach.
Piec w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu (czyli z grzaniem góra-dół), przez około 50 minut. Po wystudzeniu oprószyć dodatkowym cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony  moje wypieki.

Komentarze

Popularne posty