Buchty z twarogiem

Składniki:

na ciasto drożdżowe:

490 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych

215 ml mleka

100 g masła, roztopionego

1 duże jajko

2 duże żółtka

100 g drobnego cukru do wypieków

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

pół łyżeczki ekstraktu z migdałów

skórka otarta z jednej cytryny


Nadzienie twarogowe: 

250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie

3 łyżki cukru pudru

1 jajko, żółtko i białko oddzielnie

1/3 szklanki rodzynków (opcjonalnie)


Dodatkowo: 

45 g masła, roztopionego, do posmarowania bułeczek

cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Składniki na nadzienie rozetrzeć łyżką twaróg, cukier puder i żółtko. Można dodać rodzynki i wymieszać. Przed samym nadziewaniem bułeczek ubić białko do sztywności. Delikatnie wymieszać z twarogiem.

Po czasie wyrastania ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 części, około 85 g każda. Z każdej części uformować kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub lekko rozwałkować), na środek nałożyć pełną łyżkę nadzienia twarogowego i skleić. Układać blisko siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 32 x 22 cm. Przykryć ściereczką/folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 40 minut lub dłużej)

Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 27 minut. Wyjąć, ciepłe buchty ponownie posmarować roztopionym masłem, następnie wystudzić na kratce.

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Komentarze

Popularne posty