Buchty z twarogiem
Składniki:
na ciasto drożdżowe:
490 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
215 ml mleka
100 g masła, roztopionego
1 duże jajko
2 duże żółtka
100 g drobnego cukru do wypieków
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
skórka otarta z jednej cytryny
Nadzienie twarogowe:
250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
3 łyżki cukru pudru
1 jajko, żółtko i białko oddzielnie
1/3 szklanki rodzynków (opcjonalnie)
Dodatkowo:
45 g masła, roztopionego, do posmarowania bułeczek
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Składniki na nadzienie rozetrzeć łyżką twaróg, cukier puder i żółtko. Można dodać rodzynki i wymieszać. Przed samym nadziewaniem bułeczek ubić białko do sztywności. Delikatnie wymieszać z twarogiem.
Po czasie wyrastania ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 części, około 85 g każda. Z każdej części uformować kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub lekko rozwałkować), na środek nałożyć pełną łyżkę nadzienia twarogowego i skleić. Układać blisko siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 32 x 22 cm. Przykryć ściereczką/folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 40 minut lub dłużej)
Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 27 minut. Wyjąć, ciepłe buchty ponownie posmarować roztopionym masłem, następnie wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz